Als je je kinderen op de vrije school hebt, dan kies je ervoor een betrokken ouder te zijn. Daarbij ben ik, Marieke, ook klasseouder, dus op de Herfstmarkt moest ik wel zijn.

Ik geef zelf op vrijdagavond les, dan heb ik de zaterdag eigenlijk altijd al nodig om bij te komen, maar dat zat er niet in; én zaterdagavond hadden we een feestavond.

Dus zaterdagochtend om 10:00 waren we op school, lekker kraampjes gekeken, kinderen door het dolle.

Ja, want wát is de Herfstmarkt. De herfstmarkt is een markt (joh!) met allemaal kraampjes waar men spullen verkoopt die ze zelf maken of wat hun eigen merk is. Van bijvoorbeeld Freya, de wikkelfee, haar website is: https://www.wikkelfee.nl/ of de handwerkjuf die prikt elk jaar draken van wol, die zijn ook een hit. 

Zo zijn er vele leuke kraampjes, er is van alles te eten, pannenkoeken, zoete taarten, hartige taarten, er is een sprookjesbos, een escaperoom, een smid, en je kunt er ook nog eens van alles knutselen, kaarsen versieren, kaarsen maken. Kortom een groot feest.

Ik had me (als betrokken ouder) opgegeven voor een uurtje helpen met knutselen, en dan ook nog een uurtje grabbelvrouwtje zijn. Wat was dat leuk!!

Grabbelvrouwtje aan het werk, omringt door kinderen

Je krijgt dan een jurk aan, daar zitten allemaal zakken en zakjes in, en daar stoppen we dan cadeautjes in (die alle ouders hebben gemaakt) en dat mogen de kinderen grabbelen. Al jaren is dat voor de kinderen een hoogtepunt van de herfstmarkt, en dit jaar mocht ik dan het grabbelvrouwtje zijn voor 1 uur.

Al die kindjes die een soort van ontzag voor je hebben, en als ik ze dan bij naam noem een soort opluchting en blijdschap van: het grabbelvrouwtje kent míj! Ik kan me ineens een beetje voorstellen hoe Sinterklaas zich moet voelen.

Kindjes die op me af renden en in de armen vielen, de moeder van Shima, de moeder van Deva is het grabbelvrouwtje roepend in blijdschap.

Ik had het gevoel dat ik iets voor de kinderen kon betekenen, ze over een verlegenheid heen helpen, schaamte of angst. Iets liefs zeggen zodat ze zich blijer of zelfverzekerder voelen. Misschien verzin ik het wel, maar zo voelde het wel voor mij.