De crisis van onze tijd schijnt een crisis in onze manier van waarnemen te zijn, een crisis in onze gevoeligheid. De mensheid gaat gebukt onder de last van verplichtingen en taken. Zij leveren steeds meer in door een veranderde kijk op het begrip tijd. Er moet steeds meer en alles moet sneller, waardoor men steeds een race tegen de klok houdt.

Stress is onze onzichtbare vijand.

Het is een deel van ons leven geworden en laat zich zien in veel vormen, zoals vermoeidheid, irritatie, angstneurose, slapeloosheid, depressie etc. Kijk naar de kwaliteit van leven met onze ‘doen’-modus, zo snel en krampachtig, zo ver verwijderd van een authentieke ‘gevoels’ modus? Welke kwaliteit heeft het leven zonder contact met de natuurlijke ritmes? Wat gebeurt er met onze gevoeligheid die ons vertelt wanneer we rust nodig hebben of meer beweging, die ons vertelt wanneer we warmte en menselijk contact nodig hebben? We verzanden in het ophemelen van kennis en verstand en verliezen onze verbinding met de kern van dingen en met alles wat leeft. Eten en slapen, geld en een huis hebben, zijn niet het enige dat we nodig hebben. We hebben vriendschap, liefde en plezier nodig en de mogelijkheid om onszelf te uiten en te communiceren.

Rolando Toro Araneda (1924-2010) Grondlegger van het systeem Biodanza:

Biodanza streeft ernaar deze tendens om te keren, zodat we bij onze lichamelijke ervaring en gevoeligheid terugkomen. We dansen ons eigen leven in zijn eigen unieke vorm, in harmonie met anderen en onze omgeving. We kunnen een vivencia van onszelf ervaren, in het moment leven en dansen (in) de harmonieuze versmelting met de natuur. We leren ons zelf over te geven aan het luisteren naar onze eigen waarneming en emoties. Dat wat overeenkomt met onze behoeften is wat ons voedt! Alle dingen die ons hart raken laten ons bewegen!

Biodanza (Rolando Toro System) stimuleert al onze mogelijkheden en brengt ons in contact met onszelf en onze omgeving. Het geeft ons de mogelijkheid via expressie (dans en beweging) onze ware zelf weer terug te vinden.